March 1, 2024

Det börjar bli dags att ta tag i den årliga semesterplaneringen. Du står återigen inför utmaningen att se till att alla får som de vill i den utsträckning det går, samtidigt som du ska säkerställa tillräckligt med personal för att hålla igång verksamheten. För att inte tala om alla sommarvikarier som ska planeras in och introduceras i verksamheten. I denna artikel delar vi med oss av våra 5 bästa tips för att skapa ett lyckat semesterschema.

Lyckas med semesterschemat: 5 tips för dig som chef

1. Se över verksamhetens behov under sommarmånaderna

Innan du börjar planera semesterschemat är det viktigt att se över verksamhetens behov under sommarmånaderna. Ta hänsyn till perioder i verksamheten som kräver ökad eller minskad personalstyrka för att effektivt planera schemat.

2. Kommunicera tydligt och i god tid

Var tydlig och kommunicera i god tid om regler och riktlinjer som styr semesterplaneringen. Var öppen för feedback och var beredd på att ändra reglerna vid behov. Att skapa en trivsam arbetsmiljö kan innebära kompromisser, även om du har det sista ordet.

3. Samla in önskemål

För att undvika konflikter och missförstånd är det viktigt att samla in önskemål från alla medarbetare angående semesterschemat. Ge dem möjlighet att ange sina önskade datum och försök att tillgodose så många av dem som möjligt.

4. Ta in vikarier

Lägg upp annonser om lediga positioner eller ta kontakt med personalen i din vikariepool för att täcka upp för frånvaron under sommaren. Om du anställer nya vikarier, se till att de börjar några veckor innan ordinarie personal går på semester så att de kan bekanta sig med arbetet och teamet.

5. Främja en hälsosam balans i arbetslivet

Uppmuntra medarbetarna, inklusive chefer, att verkligen använda semestern för avkoppling och återhämtning. Se till att alla tar åtminstone tre veckors sammanhängande semester under sommaren och undvik att vara tillgänglig via mejl och telefon. Men lättare sagt än gjort, eller hur? För att verkligen kunna återhämta sig, se till att delegera verksamhetskritiska uppgifter till en pålitlig kollega.

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.