May 11, 2015
timezynk

Du sitter och jobbar på din dator när programmet plötsligt kraschar, skärmbilden fryser eller kommandot du utförde har fått markören att bara snurra och snurra utan att det händer nåt. Om du högljutt börjar svära eller har lust att kasta tangentbordet i golvet så har du sannolikt drabbats av mikrostress.

När datorn får dig att flippa

Flera möjliga stressmoment

Mikrostress är vad psykologin kallar stress som uppstår på grund av tekniska prylar. Det innebär att vi under en kort stund upplever samma kroppsliga reaktion som vi skulle få om vi blev stressade av något som måste göras snabbt. Stressen kan utlösas av problem med hård- eller mjukvaran som personen i fråga inte klarar att lösa. En mikrostressad person kan göra ilskna uttalanden riktade till datorn, och i extrema fall gå lös på utrustningen genom att banka på tangentbordet, slå eller smälla till skärmen eller drämma musen i bordet.

I en I en artikel i Dagens Nyheter säger Hoa Ly, psykolog och föreläsare på Psykologifabriken, att mikrostressen beror på att vi förlitar oss på system som ofta är utanför vår kontroll. Samtidigt vill vi att det ska gå fort och fungera effektivt. När det inte går som vi förväntat oss blir vi stressade och irriterade.

Det finns fler orsaker till varför människor blir stressade av datorer:

  • Många av oss känner rädsla för att hantera en dator. Vi förstår inte hur de fungerar och för att inte verka dumma erkänner vi det inte.
  • Vi oroar oss för att datorn ska kunna ersätta oss så att vi förlorar vårt jobb.
  • Datorvärlden förändras så snabbt att det kan vara stressande att bara försöka hålla sig uppdaterad på nya programvaror, tekniker och utrustningar.
  • Det blir svårare och svårare att skilja på arbete och fritid. Email, internet och mobiltelefoner gör det möjligt att fortsätta arbeta även utanför arbetsplatsen.

Spara pengar på att anpassa datorn efter människan - inte tvärtom

Många problem med datorarbete på jobbet bottnar i att du får anpassa dig till it-systemet istället för tvärtom. Ingen har tagit reda på hur personalen jobbar innan systemet köps in. Resultatet kan bli att it-investeringen inte används fullt ut eller till och med är helt bortkastad, visar en Många problem med datorarbete på jobbet bottnar i att du får anpassa dig till it-systemet istället för tvärtom. Ingen har tagit reda på hur personalen jobbar innan systemet köps in. Resultatet kan bli att it-investeringen inte används fullt ut eller till och med är helt bortkastad, visar en undersökning om tjänstemäns it-miljö från Unionen.

Enligt undersökningen bör medarbetarna vara med både vid införande och uppföljning av nya system för verksamheten ska få ut det mesta av it-systemet. Det behövs också upprepad och individuellt anpassad utbildning för att personalen på bästa möjliga sätt ska kunna använda it-systemet effektivt och säkert. På så sätt kan tid frigöras som motsvarar ca 11,2 miljarder kronor om året.

Tips för att minska datorstressen

Vad som än orsakar din datorstress så kan det hjälpa att tänka på följande:

Köp det bästa - Om du har möjlighet att välja din utrustning så är nyare och snabbare datorer bättre när du vill spara tid och undvika krångel.

Var påläst - Se till att lära dig hur datorn eller programmet fungerar; gå en kurs, läs en bok, titta på en Youtube-video eller leta information på nätet.

Skaffa hjälp - Försäkra dig om att du har människor i din närhet som kan hjälpa dig. Det kan vara någon från organisationens it-support eller en annan it-kunnig kollega. Det finns bra hjälp att få på nätet också. Samla några bra internetlänkar till olika hjälpforum och supportsidor.

Ha säkerhetskopior - Förmodligen har din arbetsplats redan rutiner för säkerhetskopiering, så att om något händer kan ditt arbete återskapas. Om inte, se till att göra det själv - ofta.

Arbeta bekvämt - Det spelar stor roll för ditt allmänna välbefinnande att du har en ergonomiskt utformad arbetsplats. En skön stol och ett höj- och sänkbart skrivbord räcker långt.

Sagt om datorstress

Citat från ett Citat från ett amerikanskt forum i januari 2015:

Question: Does anyone know of any good tactics for reducing and dealing with computer rage?

Answer: It never goes away, I hate my android tablet with passion. When I change it for something else, I am going to shoot it through with my crossbow and going to piss on the remains.

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.