January 26, 2021
matilda-pirri

Oavsett vilket nyårslöfte vi ger har de alla en sak gemensamt – de tar tid. För att det ska vara både möjligt och motiverande att hålla våra löften behöver vi planera vår tid så att inte vårt nya löfte eller vana leder till mer stress och istället blir ett jobbigt moment i livet.

Nyårslöften

“Jobba smartare, inte längre” “Spendera mer tid med familjen” “Mer ensamtid” “Träna mer” “Läsa fler böcker” “Lära mig något nytt”

Enligt en studie har valet av mål väldigt liten betydelse för huruvida det hålls eller ej. Vad som däremot påverkar utfallet är själveffektivitet och känslan av att kunna förändra och bibehålla nya vanor.

Nyårslöften har ofta inget måldatum och det gör att vi lätt glömmer att planera och avsätta tid för att nå dessa. Det gör det också svårare att följa upp framstegen och göra nödvändiga justeringar på vägen. Genom att sätta upp ett måldatum kan vi också enklare sätta upp delmål. Dessa ger oss en bättre överblick över de framsteg vi faktiskt gör, och det om något höjer motivationen.

“Dygnet har för få timmar” är ett välkänt uttryck, men det stämmer inte.

Om vi delar upp ett dygn ser vi att det har fler timmar än vi tror: Om vi delar upp ett dygn ser vi att det har fler timmar än vi tror: 1 dygn = 24 timmar 1 dygn = 24 timmar 9 timmar arbete (inklusive lunchrast) + 1,5 timmes restid + 7 timmar sömn + 30 minuter att bli redo på morgonen + 1 timme att laga mat efter jobbet = 19 timmar. Kvar har vi 5 timmar per dygn. Eller 25 timmar per arbetsvecka. Eller över 1100 timmar på årets totala arbetsveckor. Endast ett par av dessa timmar krävs för att nå resultat inom de flesta områden, så länge vi utnyttjar tiden på rätt sätt.

På 1100 timmar kan du exempelvis göra något av följande:

  • Ta 1466 gitarrlektioner
  • Se 1467 avsnitt av en normallång serie
  • Scrolla 52 kilometer med tummen i sociala medier
  • Läsa 103 böcker
  • Laga matlådor för 6 år framåt
  • Springa 1000 mil

Få människor skulle se något av alternativen som realistiska mål, men de ger en bild av hur mycket tid vi faktiskt har över varje dygn. Att planera och avsätta tid för att nå våra mål är avgörande för att lyckas nå dessa.

Vill du ha tips på hur du enkelt kan påverka och planera arbetet för att få mer fritid? Hör av dig till oss på Timezynk!

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.