February 20, 2015
timezynk

Harvard Business Review publicerade nyligen Vi är många som brukar jobba hemifrån då och då. När du arbetar ensam hemma kan det vara svårt att hålla motivationen uppe, särskilt med distraktioner som Facebook, högen med tvätt och garderoben som behöver omorganiseras. Harvard Business Review publicerade nyligen en artikel om hur du kan bli mer effektiv när du arbetar hemma. Här kommer en fri översättning av deras handfasta tips.

5 tips för effektivt hemarbete

1. Håll dig till ett schema

Att göra ett schema ger inte bara struktur till din arbetsdag, det hjälper även till att hålla dig motiverad. Börja dagen precis som du skulle ha gjort om du var på jobbet: stig upp tidigt, klä på dig, och undvik nätbaserade distraktioner när du väl sätter dig ner för att arbeta. Ta tid på dig för att komma fram till den bästa rytmen för din dag, och ha realistiska förväntningar på vad du kan åstadkomma. Se till att du tillåter dig själv ledig tid också. Behöver du jobba extra några timmar, ge dig själv extra ledig tid som kompensation.

2. Sätt tydliga gränser

Om du inte är noga med att sätta gränser kan det hända att du känner att du alltid är på jobbet och förlorar en plats att komma hem till. Därför är det viktigt att skilja på privatliv och arbetsliv. Ett sätt att göra det är att ha en särskild plats hemma avsedd för arbete. Du bör också se till att familj och vänner förstår att trots att du är hemma så är du på jobbet och får inte störas. Det hjälper dig både att fokusera och göra det lättare att går ur arbetsläget när dagen är slut. Boka in egentid och tid med familjen i kalendern, och ta lika stor hänsyn till de tiderna som till arbetstiderna. Oroa dig inte för att avsluta dagen mitt i en uppgift. Det gör det bara lättare att komma in i den dagen efter.

3. Ta regelbundna pauser

Det kan vara frestande att jobba för högtryck, särskilt om du försöker bevisa att du är produktiv när du arbetar hemma. Men det är viktigt att ta regelbundna “hjärnpauser”. Hjärnan är som vilken muskel som helst. Den behöver vila. Forskare som undersökt de mest produktiva medarbetarna på ett Det kan vara frestande att jobba för högtryck, särskilt om du försöker bevisa att du är produktiv när du arbetar hemma. Men det är viktigt att ta regelbundna “hjärnpauser”. Hjärnan är som vilken muskel som helst. Den behöver vila. Forskare som undersökt de mest produktiva medarbetarna på ett mediaföretag upptäckte att dessa också var bäst på att ta pauser. De här personerna jobbade uppmärksamt i ca 52 minuter och tog sedan en 17 minuters paus. Sådana stärkande pauser behöver inte ta någon särkild form. Vad som helst som ger hjärnan möjlighet att återhämta sig. Det kan räcka med att se ut genom fönstret eller läsa en tidning. Ta en promenad, rör lite på dig, stretcha. Sen kan du fortsätta arbeta.

4. Håll kontakten

Att arbeta ensam under en längre tid kan försvaga produktiviteten och motivationen. Om du inte har ett arbete som kräver att du träffar andra dagligen behöver du göra en extra ansträngning för att hålla kontakten. Se till att boka in regelbundna möten med kollegor, kunder och arbetskontakter. Involvera dig i branschorganisationer och använd nätverk som LinkedIn. Eftersom synlighet kan vara viktigt för befordringar på kontoret, se till att titta in hos kollegor och chefer så ofta du kan. Berätta vad du håller på med och vilka uppgifter du gjort under dagen. Det är bra både för din karriär och ditt psykologiska välbefinnande.

5. Fira dina segrar

När du arbetar ensam hemma kan det vara svårt att hålla motivationen uppe, särskilt med distraktioner som Facebook, högen med tvätt, garderoben som behöver omorganiseras… Ett smart sätt att hålla farten uppe är att ta lite tid i slutet av dagen för att uppskatta det som du har åstadkommit, istället för att fixera på det som är kvar att göra. Du kan också ha en loggbok där du reflekterar över dagens händelser och noterar det som du kunde bocka av från din att-göra lista. Den dagliga påminnelsen om vad du lyckats avsluta kommer ge dig en positiv skjuts framåt.

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.