March 4, 2021
timezynk

Det börjar bli dags att ta tag i den årliga semesterplaneringen. Du står återigen inför utmaningen att se till att alla får som de vill i den utsträckning det går, samtidigt som du ska ordna tillräckligt med personal för att hålla verksamheten igång. För att inte tala om alla semestervikarier som ska planeras in och introduceras i verksamheten.

Semesterschema - Planera effektivt inför semestern

Vänta inte för länge

Börja planeringen i tid så blir det lättare för alla att koordinera med sina familjer. Eftersom du måste lämna besked två månader innan semesterperioden inleds är det enkelt att räkna baklänges och inse att det inte är fel att starta diskussionerna redan i slutet av februari.

Alla ska få lämna in önskemål och vara delaktiga. Försök att kompromissa, det finns ingen absolut rättvisa, men kom ihåg att om personalen inte kommer överens är det chefen som bestämmer.

De flesta vill ha ledigt i juli. För att vara så rättvis som möjligt kan du dela semesterperioden så att alla kan få antingen de två första eller de två sista veckorna i juli.

Planera sommaren med Timezynk

Många kommuner och företag annonserar varje år ut hundratals sommarjobb. Alla dessa personer ska planeras in i verksamheten från början av juni till slutet av augusti. En del använder sig av bemanningsföretag för att lösa frågan. Vill du inte det kan du använda Timezynk.

Även om du i din vanliga verksamhet inte använder ett schemaläggningsprogram kan det vara bekvämt för att schemalägga vikarier och sommarjobbare. Deltidspersonal kostar mindre, och heltidsanställda betalar du bara för om de schemaläggs eller tidrapporterar. Lägg in hela din vikariepool men betala bara när de är aktiva. Tecknar du ett abonnemang redan nu betalar du bara grundavgiften. I det ingår en gratis webbdemo och hjälp att komma igång, samt fri support. Även om du i din vanliga verksamhet inte använder ett schemaläggningsprogram kan det vara bekvämt för att planera in vikarier och sommarjobbare. Deltidspersonal kostar mindre, och heltidsanställda betalar du bara för om de schemaläggs eller tidrapporterar. Lägg in hela din vikariepool men betala bara när de är aktiva. Tecknar du ett abonnemang redan nu betalar du bara grundavgiften. I det ingår en gratis webbdemo och hjälp att komma igång, samt fri support. Se alla aktuella priser här.

Samarbeta med personalen och spara tid

Med Timezynk är det enkelt att samarbeta med personalen kring schemaläggningen. Den ordinarie personalen anmäler sin tillgänglighet, det vill säga när de kan eller inte kan jobba. Du kan utifrån det lägga ett semesterschema där du enkelt ser var det saknas personal. Genom att skicka ut bokningsförfrågningar till din vikariepool fyller du tomma arbetspass efterhand som svaren börjar komma in. Med Timezynks mobilapp har personalen alltid uppdaterad information och kan svara snabbt. Det är inte ovanligt att ha ett färdigbemannat pass redan efter någon minut.

Eftersom tidrapporterna kommer in digitalt via mobilappen är det enkelt för dig att hålla reda på arbetade timmar. Med löneavtal inlagda räknar systemet ut korrekta löner utifrån personalens inlämnade tidrapporter. Löneunderlaget kan du för över direkt till ditt lönsystem, antingen via excel-filer eller något av de lönesystem Timezynk har kopplingar till: Visma Lön, Fortnox, Crona Lön, Hogia Lön, Kontek, BL Lön eller ProLøn.

Semesterlagen i korthet

  1. Du tjänar in dina semesterdagar året innan du tar ut dem. Semesteråret räknas från 1 april innevarande år till och med 31 mars året efter. Intjänandetid är samma period året före semesteråret.
  2. Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni-augusti, så kallad huvudsemester. Innan semestern spikas ska förhandlingar med facket ske. Finns det inget fack att förhandla med ska chef och medarbetare själva komma överens. Chefen har sista ordet.
  3. Arbetsgivaren ska lämna besked om semestern två månader innan den börjar.
  4. Du måste ta ut 20 semesterdagar under semesteråret. Resten kan du spara i upp till fem år.

Källa: Semesterlagen

Frågor och svar

Hur tjänas semester normalt in?

  • Du tjänar in dina semesterdagar året innan du tar ut dem. Semesteråret räknas från 1 april innevarande år till och med 31 mars året efter. Intjänandetid är samma period året före semesteråret.
  • Hur mycket semester har jag rätt till?

  • Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni-augusti, så kallad huvudsemester. Innan semestern spikas ska förhandlingar med facket ske. Finns det inget fack att förhandla med ska chef och medarbetare själva komma överens. Chefen har sista ordet.
  • Hur långt i förväg måste jag få veta mitt semesterschema?

  • Arbetsgivaren ska lämna besked om semestern två månader innan den börjar.
  • Hur många semesterdagar måste jag ta ut varje år?

  • Du måste ta ut 20 semesterdagar under semesteråret. Resten kan du spara i upp till fem år.
  • Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

    Prenumerera nu!

    Skapa konto

    Discount code
    This is required.
    Thank you! Your submission has been received!
    Oops! Something went wrong while submitting the form.