July 1, 2022
matilda-pirri

Det är dags att börja med den årliga semesterplaneringen. Du står återigen inför utmaningen att se till att alla får som de vill i den mån det är möjligt, samtidigt som du ordnar tillräckligt med personal för att hålla verksamheten igång. För att inte tala om alla semestervikarier som behöver en introduktion.

Hög tid att planera semesterschemat - fyra steg för att komma igång

 

1. Vänta inte för länge

Tiden har en tendens att rusa iväg, särskilt när semestern närmar sig. För att fungera som en organisation måste du kunna planera framåt, i det här fallet innebär det att du ber dina anställda att börja planera sin semester och skicka förfrågningar i tid. Detta kommer att göra det lättare för alla att samordna sig med sina familjer. Ju tidigare vi börjar desto bättre, vissa företag börjar till och med planera semester redan i februari.

Varje anställd bör få lämna önskemål och känna sig delaktig. Om möjligt, försök att möta deras krav genom att kompromissa. Till exempel, om de flesta vill ha ledigt i juli, kan du dela upp semesterperioden så att alla kan ha antingen de första två eller de sista två veckorna av juli, för att vara så rättvis som möjligt. Naturligtvis kan inte alla behov tillgodoses och det är viktigt att komma ihåg att om personalen inte håller med har chefen sista ordet.

2. Planera semesterledigheten med ett schemaläggningsverktyg online

Semester innebär ofta mycket planering och att hitta ny personal för att täcka luckor i schemat. Många kommuner och företag utlyser därför hundratals sommarjobb varje år, från början av juni till slutet av augusti. 

Vissa företag använder bemanningsföretag för att hantera eventuella problem som kan uppstå vid hantering av mycket ny personal. Ett annat sätt att förenkla planering och schemaläggning när det gäller vikarier och sommarlov är att använda Timezynks schemaläggningsverktyg. Även om ditt företag kanske inte behöver ett schemaläggningsprogram i din vanliga verksamhet, kan det vara praktiskt för schemaläggning av vikarier och sommarjobbare. Du kan till exempel enkelt lägga till hela din vikariepool men endast betala för schemalagd personal.

3. Samarbeta med personalen och spara tid

När det kommer till att skapa semesterscheman kan du enkelt se vilka anställda som är tillgängliga och fylla skift med ett knapptryck. Med Timezynk är det också enkelt att samarbeta med personalen kring schemaläggningen. Den ordinarie personalen rapporterar sin tillgänglighet, det vill säga när de kan eller inte kan arbeta. Utifrån det kan du skapa ett semesterschema där du enkelt kan få en överblick över var det kan finnas luckor.

4. Håll det enkelt

Med vår schemaläggningsplattform är det enkelt att skicka ut bokningsförfrågningar till dina anställda och vikarier, allt du behöver göra är att fylla i tomma arbetspass och luta dig tillbaka när svaren börjar komma. Med mobilappen har personalen alltid uppdaterad information och kan svara snabbt. Det är inte ovanligt med ett fullt bemannat skift på bara några sekunder. Eftersom tidrapporter tas emot digitalt via mobilappen är det enkelt för såväl anställda som chefer att hålla koll på hur många timmar någon har arbetat. Dessutom beräknar systemet automatiskt korrekta löner baserat på personalens inlämnade rapporter.

Sammanfattningsvis – det finns många aspekter att tänka på när det gäller schemaläggning under semesterperioden. Rätt schemaläggningsverktyg kan förenkla processen, hjälpa dig att se till att alla luckor fylls och spara tid. Lita på oss, detta kan spara schemaläggningsansvariga mycket tid och huvudvärk under den hektiska semesterperioden.

Nyfiken på att lära dig mer om hur Timezynk kan hjälpa ditt företag att planera och schemalägga den kommande semestersäsongen? Tveka inte att kontakta oss!

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.