April 2, 2015
timezynk

Du vill vara effektiv och hinna med mer. Därför chattar du med en kollega samtidigt som du har koll på mejlen, läser en rapport och skriver en text. Men multitasking är inte möjligt. Du kan bara koncentrera dig på en sak i taget. Dessutom förlorar du fokus och koncentration när du ständigt skiftar uppmärksamhet från en sak till en annan. Varje gång du måste börja om förlorar du tid, även vid små avbrott.

Multitasking gör dig dum

Multitasking är ineffektivt

Vad som egentligen sker vid multitasking är att vi skiftar mellan olika uppgifter. Känslan av att hinna med mer är just bara en känsla. Forskningen visar något annat:

  • Det tar längre tid att slutföra uppgifter om du skiftar mellan dem än att göra dem en i taget.
  • Du gör fler fel när du skiftar.
  • Om uppgifterna är komplicerade ökar tiden och felfrekvensen.
  • Varje skifte kanske inte tar mer än en tiondels sekund, men om du gör många skiften under en dag kan du förlora upp till 40% av din produktivitet.

Världen fördummas

Professor Clifford Ness på Stanford University har studerat multitasking. I en Professor Clifford Ness på Stanford University har studerat multitasking. I en intervju berättar han, att personer som ofta håller på med flera saker samtidigt är riktigt dåliga på alla aspekter av det. De är dåliga på att strunta i oväsentlig information; de är dåliga på att hålla information i huvudet på ett organiserat sätt; och de är dåliga på att skifta från en uppgift till en annan. Paradoxalt nog tror i stort sett alla som ägnar sig åt multitasking att de är lysande på det.

Mycket tyder på att multitasking påverkar långtidsminnet, förmågan till analytiska resonemang och förmågan att byta mellan uppgifter på rätt sätt. Professor Ness ställer sig frågan om personer som håller på med multitasking över huvud taget kan fokusera på en sak i taget. Om de blir distraherade av orelevanta saker, inte kan organisera minnet…

Vi lever i en värld där fler och fler tvingas till multitasking, ett fenomen som ökar. Professor Ness är orolig för att vi i grunden håller på att underminera vår förmåga att tänka, och att vi håller på att fördumma världen.

Egen vrå för fokus och koncentration

Personer som har kunskapsarbeten blir avbrutna i sitt arbete någonstans mellan Personer som har kunskapsarbeten blir avbrutna i sitt arbete någonstans mellan var 4:e och 11:e minut. Det är klart att det inte går att få flyt eller tänka några djupare tankar om du aldrig får fokusera på en uppgift. Det tar dessutom . Det är klart att det inte går att få flyt eller tänka några djupare tankar om du aldrig får fokusera på en uppgift. Det tar dessutom minst 20 minuter att återuppta den aktivitet man håller på med.

Kunskapsarbete. Arbete med tonvikt på problemlösning som kräver kreativt tänkande, till exempel programmerare, designers, arkitekter, finansanalytiker m fl.

Förmågan att hålla fokus påverkas av om vi sitter i ett individuellt kontorsrum, ett öppet kontorslandskap eller i flexkontor (där medarbetarna saknar fasta platser). De som har krävande arbetsuppgifter blir störda, tappar fokus och kan få problem med minnet och att fatta beslut om de sitter i ett öppet kontorslandskap, visar en Förmågan att hålla fokus påverkas av om vi sitter i ett individuellt kontorsrum, ett öppet kontorslandskap eller i flexkontor (där medarbetarna saknar fasta platser). De som har krävande arbetsuppgifter blir störda, tappar fokus och kan få problem med minnet och att fatta beslut om de sitter i ett öppet kontorslandskap, visar en studie från Stressforskningsinstitutet. Ju mer krävande arbetsuppgifter desto mer distraherade och okoncentrerade blev personerna. Flexkontor var bättre än kontorslandskap men sämre än ett individuellt kontorsrum.

Organisera för fokus och koncentration

För att få något gjort gäller det att optimera möjligheten tlll fokus och koncentration. Förutom att ta en sak i taget och sitta i ett enskilt rum (om det är möjligt) har Work-Life Balance experten Jeff Davidson För att få något gjort gäller det att optimera möjligheten tlll fokus och koncentration. Förutom att ta en sak i taget och sitta i ett enskilt rum (om det är möjligt) har Work-Life Balance experten Jeff Davidson fler tips:

  • Motstå frestelsen att ständigt kolla mejlen.
  • Stäng av e-post och andra påträngande funktioner då och då.
  • Schemalägg saker.
  • Samla ihop aktiviteter och gör dem på bestämda tider, t ex svara på mejl två gånger om dagen, ring samtal en timme, försök lägga möten efter varandra samma dag, gör administration och läs material vissa dagar eller tider.
  • Ät inte vid skrivbordet, utan se till att komma iväg och ladda batterierna.
  • Ta regelbundna 15-minuters pauser.

Så ta det lugnt och spara på hjärncellerna!

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.