October 23, 2015

De flesta skulle nog säga att måndagen är den värsta dagen i veckan, men enligt både brittiska och amerikanska undersökningar är det faktiskt tisdag. Närmare bestämt tisdag klockan 11.45. De som hävdar att måndag är värst har en poäng, eftersom det kan kännas jobbigt måndag morgon. Det beror bland annat på att du känner dig tröttare på måndag morgon eftersom kroppsklockan hunnit ställa om sig under helgen. Kontrasten mellan helgens frihet och vardagens tvång är också som störst på måndagar.

Tisdag värsta dagen

Veckans lågvattenmärke...

I en brittisk undersökning gjord på uppdrag av hälsoföretaget Bimuno fick 3000 deltagare med hjälp av mobilappar betygsätta sitt humör under olika tidpunkter under veckans dagar. Lördagar är, inte överraskande, den mest uppskattade dagen i veckan.

Mer överraskande var att tisdag var den dag deltagarna upplevde sig vara under störst press. Anledningen var att de flesta använde måndagen till att komma ikapp med helgens skvaller och förbereda sig inför veckan. Sen under tisdagen kom verkligheten ikapp och det blev dags att ta tag i allt som skulle ha gjorts dagen innan.

Tisdag förmiddag klockan 11.45 var stressnivån som högst. Det visade sig att det denna dag också var störst sannolikhet för att man hoppade över lunchen för att kunna arbeta ikapp. Närmare en av fem jobbade också över på tisdagkvällen för att hinna med.

...och dagen vi jobbar som bäst

Omkring 300 personalchefer har deltagit i en amerikansk undersökning gjord av företaget Accountemps, 39 procent av cheferna svarade att de anställda jobbar som bäst på tisdagar. Närmare bestämt tisdagar mellan 10 och 12. Det kan inte vara en tillfällighet att det sammanfaller med den tid vi känner oss som mest stressade för att komma ikapp efter måndagens slöande! Vi presterar generellt sämre mellan klockan 16 och 18, och fredag är den dagen vi får minst gjort, tycker cheferna.

Orka lika mycket varje dag

Har du förväntningar på att vissa dagar ska vara värre än andra så blir de ofta det. Självuppfyllande profetia du vet? Se istället till att alla dagar får samma goda förutsättningar.

  1. Ta inte i för mycket. Överskatta inte hur mycket du kan hinna. Du blir bara besviken om du inte lyckas. Försök vara realistisk när du gör din kom-ihåg lista och lämna plats för oväntade saker och avbrott.
  2. Sikta på kvalitet istället för kvantitet. Gör ditt bästa genom att fokusera på en sak i taget, och gör färdigt. Multitasking är kontraproduktivt.
  3. Känn till din bästa tid. Är du morgonmänniska eller kvällsmänniska? Se till att göra de mer utmanande uppgifterna när du vet att du fungerar som bäst.
  4. Undvik störande moment. Stäng av, logga ut och stäng dörren. Då kan du ge uppgiften din fulla uppmärksamhet.
  5. Ta hjälp av appar. Det finns appar som hjälper dig att bli mer organiserad. Testa om det kan vara något för dig. Kolla till exempel in Trello eller Evernote.
  6. Dela upp större uppgifter. Är projektet för stort kanske du drar dig för att sätta igång. Dela upp det i mindre delar så känns det mer överkomligt. Dessutom känns det gött varje gång du kan bocka av något från listan.
  7. Säg nej. Ibland finns det helt enkelt inte plats för mer. Visst ska du ställa upp för gruppen, men du ska varken bli en slasktratt eller dörrmatta.
  8. Ha nätdisciplin. Fokusera när du söker information och läser på nätet, så att du inte frestas att kolla statusuppdateringar på Facebook eller kolla kvällens filmutbud på kabel-tv.
  9. Ta hand om dig. Din produktivitet hänger också på vad du gör på fritiden. Ät hälsosamt, rör på dig och sov ordentligt.
  10. Mota mötesmanin. Slösa inte tid på en massa möten. Om det inte går att undvika, se till att korta dem väsentligt. Ha till exempel möten där alla måste stå och prata.
  11. Ta välbehövliga pauser. Vila hjärnan emellanåt, så kan nya lösningar få en chans att ta plats. Dina batterier behöver laddas då och då under dagen.
  12. Städa upp. Se till att inte förlora tid på att behöva leta efter saker i röran på skrivbordet eller i datorn. Sätt av tid till att röja upp en gång för alla, och ta sedan för vana att plocka undan då och då.
  13. Stilla din e-postreflex. Du behöver inte svara på e-post så fort den dimper ner i inboxen. Sätt av några gånger om dagen där du ägnar dig åt att läsa och svara på mejl.

Håll dig uppdaterad med våra senaste nyheter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och inspireras kring bland annat balans i arbetslivet, verksamhetsplanering och kundframgångar.

Prenumerera nu!

Skapa konto

Discount code
This is required.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.